Een opleiding als onderofficier

Naarmate ik mijn burgerstudies beëindigde, hebben ik en een selecte groep jongeren gekozen voor een loopbaan als onderofficier. Sinds enkele maanden hebben wij dan ook onze levensstijl aan het militair regime moeten aanpassen.

Vroeg opstaan, actief deelnemen aan alle activiteiten en een strakke timing zijn maar enkele van de vele nieuwe aanpassingen binnen de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO). Gelukkig maakten we binnen ons peloton vlug nieuwe vrienden. Door samen taken, opdrachten en testen te doorstaan werd onze groepsgeest enkel en alleen maar versterkt.

Tijdens de week hebben we een grote variëteit aan theorielessen zoals tactiek, CBRN (chemische, biologische, radiologische en nucleaire bedreiging), reglementen, burgerzin, EHBO, …

Nadien wordt de opgedane kennis op het terrein, tijdens de kampen in Brustem, Elsenborn en Leopoldsburg in de praktijk omgezet. Gelukkig worden de theorie- en praktijklessen tijdig afgewisseld door sportlessen die mijn favoriete lessen zijn. Ons programma is goed gevuld, tijd om ons te vervelen hebben we zeker niet. Tijdens de vorming tot beroepsonderofficier heerst er een regime van striktheid, nauwkeurigheid en discipline.
Niet iedereen heeft het daar altijd even gemakkelijk mee. Gelukkig hebben we onze oversten die ons steeds gemotiveerd houden. Later zullen wij met dezelfde gedrevenheid onze eigen mensen moeten bevelen. Naarmate onze vorming vordert zullen we meer verantwoordelijkheid en inspraak krijgen.
Elke dag proberen we ons best te doen. Het is ieders prioriteit om te slagen in de vorming binnen de eigenschappen van de toekomstige component. Ik voel me het meeste aangetrokken tot de Luchtcomponent.
Mijn keuze als vliegveldverdediger was dan ook vlug gemaakt.
Elke dag staan er nieuwe uitdagingen te wachten, die we allen met gedrevenheid proberen aan te gaan.

Uiteindelijk is het ons doel om in onze vorming te kunnen slagen.

Kandidaat Departement Militaire Vorming