Relaas van een kandidaat vliegtuigelektronica

De schoolse opleiding in avionics duurt 10 maanden. In deze 10 maanden word je omgevormd van “ burger ” technicus tot “ militair ” avionieker. Tijdens deze periode wordt het je steeds duidelijker gemaakt dat alle details belangrijk zijn, want in een vliegtuig kan één fout leiden tot een catastrofe. Je leert de werking van
verschillende systemen, van elektriciteit tot mechaniek kennen. Maar vooral elektronica is voor de avionieker de hoofdzaak. Je leest gegevens van systemen in, stelt fouten of problemen vast en dan zoek je de oorzaak op. Je verbetert deze dan volgens de opgelegde normen, want veiligheid is absolute prioriteit in de luchtvaart.
Tijdens de lessen mechanica maak je kennis met de materialen en werktuigen waarmee je aan een vliegtuig kan sleutelen. Je kunt immers ook tijdelijk ingezet worden bij een andere dienst. De specialist avionics moet dan ook een goede kennis hebben van het volledige vliegtuig.

Geen dag gaat voorbij zonder dat je een ervaring rijker bent geworden. Tijdens het schooljaar word je steeds op je kennis getest. Na het slagen van deze opleiding, mag je een basis uitkiezen afhankelijk van het vliegtuig- of helikoptertype waaraan je wilt sleutelen.

Vervolgens vervul je een stage op de vliegbasis. Dit wil zeggen dat je al je theoretische kennis omzet naar de praktijk en alle opdrachten foutloos moet afhandelen.

Na deze stageperiode kan je eindelijk mee met Defensie de wereld verkennen door op missie te gaan.

Tijdens buitenlandse opdrachten worden je vaardigheden nog meer getest want je gaat onder stress moeten presteren. Maar je wordt voor die opoffering rijkelijk beloond.

Kandidaat onderofficier technicus