Onze vormingen – KSOO
Start je als onderofficier technicus?
Heb je interesse in techniek en wil je in dit domein verder ontwikkelen? Een technische achtergrond kan helpen, maar is geen must! Waag dan zeker je kans als onderofficier technicus bij Defensie. Volgende technische specialisaties behoren tot het Departement Technische Vorming: luchtvaartmechanica en -elektronica.
In het Departement Technische Vorming, je kan ook de volgende niet-technische specialiteiten van de luchtcomponent vinden: Air Defence Controller, Air Mission Support en Meteoroloog.
In functie van de behoefte van Defensie kunnen bepaalde specialisaties wel of niet opengesteld worden, check zeker de verschillende vacatures op www.mil.be.
Als toekomstig technicus of meteokandidaat, zal je uitgenodigd worden voor de proeven schoolse kennis (PSK) om zo je basiskennis te testen alvorens de opleiding te mogen starten. Zorg dat je voorbereid bent door de FAQ – deel “Werving & Selectie” – Paragraaf “Proeven Schoolse Kennis (PSK)” te lezen!
Tijdens je technische opleiding krijg je vakken die gericht zijn op jouw specialisatie. Je krijgt een aanzienlijke hoeveelheid theoretische leerstof, die vanaf de basis wordt opgebouwd. Gedurende de opleiding schakel je stap per stap meer over op praktijklessen. Naast de technische opleiding krijg je ook de nodige militaire vaardigheden aangeleerd.
Ben je aangeworven met een specifiek diploma, dan is het mogelijk dat je voor een deel van de opleiding een vrijstelling krijgt zodat je opleiding beperkt wordt tot enkel het militaire gedeelte. Dit zou tevens betekenen dat je opleiding pas start in september. Vraag dit zeker na in het informatiecentrum!
De jaarplanning
Kandidaten vliegtuig-, marine- en landtechniek:
- Inlijving: medio augustus
- Militaire initiatiefase (2 tot 3 weken)
- start van de technische opleiding: begin september
– Technische cursussen worden regelmatig afgewisseld met periodes van militaire training. - Einde technische opleiding: uiterlijk op 21 juli.
- Dan Vervolgens komt de fase van specialisatie in een competentiecentrum.
Let op: voor vliegtuigtechnici zal de specialisatiefase deels plaatsvinden op de Campus Saffraanberg.
Air Mission Support, Air Control en Junior Meteo kandidaten:
- Inlijving: ofwel begin maart X ofwel midden september X
- Militaire opleiding (blok van 16 weken): na de Inlijving
- Begin algemene vorming :
– Kandidaten air mission support en air control: na een militaire opleiding, 11 weken cursus Engels, gevolgd door 7 weken algemene opleiding.
– Junior Meteo kandidaten: van januari X+1 tot juni X+1, 11 weken cursus Engels gevolgd door 9 weken algemene opleiding*. - Dan komt de specialisatiefase in een competentiecentrum.
* Voor degenen die in maart X zijn opgenomen, wordt de periode tussen het einde van de militaire opleiding en het begin van de cursussen Engels gevuld met stages in de eenheden.
Een doorsnee dag
Een doorsnee dag in het Departement Technische Vorming (DTV) waar de kandidaten-technici les volgen:
- 06:00-06:50 Wekken + Hygiëne + Karwei
- 07:00-07:30 Ontbijt
- 07:40-08:00 Vlaggengroet
- 08:10-12:00 Lesperiodes (4 AM)
- 12:00-12:55 Middagmaal
- 13:00-17:40 Lesperiodes (5 PM)
- 17:40-18:10 Avondmaaltijd
- 19:00-20:30 Studie/Les
- 20:45-22:00 Vrije studie
- 23:00 Doven van de lichten
In bepaalde periodes, en indien voldoende punten op de testen, kan je een keer per week avondvergunning krijgen. Dit houdt in dat je de Campus mag verlaten tot 23:00.
Als technicus bij Defensie is een degelijke kennis van het Engels onontbeerlijk! Het is raadzaam om je niveau op te krikken voor je aan je opleiding begint. Kijk zeker op https://hotpot.klascement.net/en.htm, deze projectsite biedt een ruime waaier aan verrijkende oefeningen: good luck!
Zoek je de leerstof van een bepaalde richting, check dan onze FAQ!
Technische Vorming in het Departement Technische Vorming
Onderofficier student technische bachelor
Als student technische bachelor behaal je een hoger diploma via Defensie. Naast een loon, voorziet Defensie een financiële tussenkomst in de studiekosten.
Tijdens je studies krijg je een militaire opleiding en wordt je fysieke conditie aangescherpt. Na het behalen van je bachelorsdiploma, start je aan een veelzijdige en uitdagende loopbaan als leidinggevende.
Ook wanneer je in het bezit bent van een attest 1ste of 2de bachelor, ben je welkom bij Defensie en kun je er je studie verder afwerken.
Mogelijke Technische Bacheloropleidingen zijn:
- Bachelor in de luchtvaart – luchtvaarttechnologie, specialisatie bemande luchtvaarttechnologie (mechanics & systems)
- Bachelor in de luchtvaart – luchtvaarttechnologie, specialisatie bemande luchtvaarttechnologie (avionics)
- Bachelor in elektromechanica – elektromechanica, mechanica, automatisering, onderhoudstechnologie of klimatisering
- Bachelor in elektronica en optronica
- Bachelor in elektronica – electronics & ICT engineering
- Bachelor informatica (ICT)
- Bachelor in scheepswerktuigkunde
- Bachelor bouwkunde
Onderofficier luchtvaart onderhoudstechnicus - specialiteit avionica (categorie B2)
Als luchtvaartonderhoudstechnicus categorie B2, maak je deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor de integriteit en goede werking van de avionica- en elektrische systemen van de nieuwste generatie militaire vliegtuigen:
- het gevechtsvliegtuig F-16 en F-35 vanaf 2025;
- het A400M transportvliegtuig;
- de NH90 en A109 helikopters.
Tijdens je carrière zal je je professionele vaardigheden verder uitbreiden en kan je opklimmen in de militaire hiërarchie.
Door ervaring en opleiding zullen je verantwoordelijkheden toenemen, dit zowel binnen jouw dienst als in Defensie.
Onderofficier luchtvaart onderhoudstechnicus - specialiteit mechanica en systemen (categorie B1)
Als luchtvaartonderhoudstechnicus categorie B1 ben je gepassioneerd door de luchtvaart en maak je deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor de integriteit en goede werking van systemen zoals de structuur en de motor van de nieuwste generatie militaire vliegtuigen:
- het gevechtsvliegtuig F-16 en F-35 vanaf 2025;
- het A400M transportvliegtuig;
- de NH90 en A109 helikopters.
Tijdens je carrière zal je je professionele vaardigheden verder uitbreiden en kan je opklimmen in de militaire hiërarchie. Door ervaring en opleiding zullen je verantwoordelijkheden toenemen, dit zowel binnen jouw dienst als in Defensie.
Onderofficier technieker/ster elektronica en optronica
Als onderofficier technieker/ster elektronica en optronica sta je in voor het onderhoud van de elektronische militaire uitrusting. Je komt in contact met high-tech apparatuur die je enkel in Defensie vindt. Je herstelt bijvoorbeeld onderdelen van wapensystemen, radars, satellietsystemen of transmissiemiddelen.
Je waakt over de goede werking van je ploeg zowel in de kazerne als bij oefeningen en militaire operaties in het binnen- en buitenland.
Wij zorgen voor je basisvorming en bieden je vele ontwikkelingsmogelijkheden gedurende je hele loopbaan via complementaire vormingen in België als ook in het buitenland.
Onderofficier specialist scheepswapensystemen – Marine
Als onderofficier specialist scheepswapensystemen bij de Marine ben je verantwoordelijk voor wat het verschil maakt tussen een marineschip en een gewoon schip: zijn wapens en zijn sensoren. Je zorgt voor het onderhoud van diverse wapensystemen (zoals raketten en torpedo’s) en sensoren (radar en sonar) aan boord van een schip en het oplossen van eventuele storingen. Je werkt binnen een team van specialisten.
Aan boord, werk en leef je samen met je collega bemanningsleden. Je voert spannende opdrachten van meerdere maanden uit waardoor je andere landen kan ontdekken.
Tijdens het varen profiteer je van aanzienlijke financiële voordelen.
Indien door jou gewenst, kan jij ook werken vanuit de haven van Zeebrugge waar je technische ondersteuning biedt vanuit een werkplaats.
Onderofficier specialist scheepswerktuigkunde - Marine
Als onderofficier specialist scheepswerktuigkunde bij de Marine ben je als teamleader samen met je team verantwoordelijk voor het onderhoud van buitengewone voortstuwing- en energiesystemen van duizenden pk’s en het oplossen van eventuele storingen aan boord van een schip. Je stuurt je team aan en controleert de uitgevoerde werkzaamheden.
Aan boord, werk en leef je samen met je collega bemanningsleden. Je voert opdrachten van meerdere maanden uit waardoor je andere landen kan ontdekken.
Tijdens het varen profiteer je van aanzienlijke financiële voordelen.
Indien door jou gewenst, kan jij ook werken vanuit de haven van Zeebrugge waar je technische ondersteuning biedt vanuit een werkplaats.
Niet-technische Vorming in het Departement Technische Vorming
AC: Air Traffic Controller - Air Defence
Als luchtgevechtsleider/ster begeleid je vanuit het Control & Reporting Centre (CRC) te Bevekom de piloten tijdens hun trainingsmissies. Verder ben je medeverantwoordelijk voor de verdediging van het nationale luchtruim; als het nodig is begeleid je de Quick Reaction Alert (QRA) gevechtsvliegtuigen om een verdachte situatie te gaan onderzoeken.
Eens je voldoende ervaring hebt opgebouwd, zal je de kans krijgen om internationaal te gaan werken: dit kan bijvoorbeeld aan boord zijn van een NAVO-verkenningsvliegtuig dat bol staat van radarapparatuur. Je zal dan alle moderne gevechtsvliegtuigen de revue zien passeren vanop grote hoogte!
AS: Air Mission Support (Air Intel, Air Mission Planner, Air Ops, Imagery Analyst) – Flight Sim
De piloten staan nergens zonder technici, maar net zo goed zijn niet-technische ondersteunde medewerkers/sters onmisbaar! Als onderofficier ondersteuning luchtoperaties, ben je direct betrokken bij de voorbereiding en opvolging van vliegopdrachten. Je kiest voor inlichtingen, luchtoperaties, mission planning of flight sim operator:
- Inlichtingen: je brieft de piloten betreffende de omgeving waar zij hun opdracht zullen uitvoeren. Je bestudeert de geografie, veiligheidsregels en de vijandelijke dreiging. Je werkt ook nauw samen met andere “intelligence agencies” en bent discreet.
- Luchtoperaties: je werkt samen met piloten en verzamel je alle essentiële elementen van de luchtopdracht. Tijdens de operatie volg je nauwgezet de situatie op en erna verzamel je alle verkregen informatie.
- Mission planning: je bereidt met de piloten de vliegroute voor, rekening houdend met alle tactische aspecten.
- Flight sim operator: je assisteert en adviseert piloten tijdens elke simulatortraining.
SU: Meteo
Als bachelor meteoroloog/oge ben je een specialist die de meteorologische waarnemingen en voorspellingen opstelt ten behoeve van de activiteiten van Defensie.
Je wordt gevormd om de volgende taken te kunnen uitvoeren binnen je team:
- de meteorologische situatie opvolgen en de autoriteiten inlichten over de impact op de lopende of geplande activiteiten;
- weersvoorspellingen opmaken op nationale of lokale schaal op korte en lange termijn;
- de meteorologische eenheid van Defensie (Meteo Wing) vertegenwoordigen als expert in technisch-meteorologische werkgroepen;
- een functie van dienstchef binnen de Meteo Wing bekleden, en dit vanaf het begin van de carrière;
- deelnemen als instructeur/trice aan de basis- en voortgezette vorming van meteorologen.
FlyerTech
Ingangsexamen, vormingstrajecten, inhoude van de vorming, het leven op de campus, …
Download de flyer van de Departement Technische Vorming!
Veelgestelde vragen
Voorwaarden kandidaat-onderofficier technicus (niet via werving op diploma)
Voorwaarden om je kandidatuur te stellen als onderofficier:
- Belg of burger in een lidstaat van de Europese Unie
- Blijk van de onontbeerlijke morele hoedanigheden
- Bezit het diploma secundair onderwijs (of gelijkaardig)
- De leeftijd van 34 jaar (of 31 voor bepaalde functies) niet bereikt op 31 december van het wervingsjaar
Je zal getest worden tijdens je sollicitatie en selectie of je de juiste fysieke, intellectuele en morele capaciteiten hebt voor de door jou gekozen functie.
Naast de gewone testen heb je supplementaire testen “Proeven Schoolse Kennis” (PSK). Meer Info over de PSK kan je enkele paragrafen verder vinden.
Je kan enkel postuleren voor vacante plaatsen, check www.mil.be/jobs.
Op de functiefiche van je gekozen vacante plaats kan je ook zien of er bepaalde extra voorwaarden en leeftijdsbeperkingen zijn.
Inschrijven als kandidaat gebeurt via het informatiecentrum in je regio.
Voorwaarden kandidaat-onderofficier technicus (niet via werving op diploma)
Voorwaarden om je kandidatuur te stellen als onderofficier:
- Belg of burger in een lidstaat van de Europese Unie
- Blijk van de onontbeerlijke morele hoedanigheden
- Bezit het diploma secundair onderwijs (of gelijkaardig)
- De leeftijd van 34 jaar (of 31 voor bepaalde functies) niet bereikt op 31 december van het wervingsjaar
Je zal getest worden tijdens je sollicitatie en selectie of je de juiste fysieke, intellectuele en morele capaciteiten hebt voor de door jou gekozen functie.
Naast de gewone testen heb je supplementaire testen “Proeven Schoolse Kennis” (PSK). Meer Info over de PSK kan je enkele paragrafen verder vinden.
Je kan enkel postuleren voor vacante plaatsen, check www.mil.be/jobs.
Op de functiefiche van je gekozen vacante plaats kan je ook zien of er bepaalde extra voorwaarden en leeftijdsbeperkingen zijn.
Inschrijven als kandidaat gebeurt via het informatiecentrum in je regio.
Mee te brengen materiaal voor kandidaten-technici
LET OP! Je verblijft meteen een hele week op internaat! Voorzie voldoende kledij!
- ondergoed voor de gans week;
- toiletgerief: washandjes, donkere handdoeken, zeep, kam, tandenborstel, tandpasta, scheergerief voor de mannelijke kandidaten (het gebruik van een elektrisch scheerapparaat 220V is toegelaten, maar een klassiek systeem met scheermesjes moet ook meegebracht worden), spiegeltje, nagelborstel, nagelknipper, schaartje, …
- slaapkledij (pyjama, …);
- oude tandenborstel, harde en zachte borstel (reinigen en opblinken) en zwarte schoenblink;
- sportkledij:
- een paar sportschoenen met witte zool of non marking (indoor) zool;
- een paar outdoor sportschoenen (joggingschoenen);
- zwembroek (geen zwemshort) / badpak voor de vrouwelijke kandidaten (geen bikini);
- sportbeha voor de vrouwelijke kandidaten;
- zwarte lange loopbroek (tight) + 2 sport T-shirt.
- schrijfgerief: balpennen van verschillende kleuren, potlood, meetlat, gom, schrijfblok;
- vijf kleerhangers (met verbindingsstuk voor broek of rok);
- drie hangsloten type ABUS of YALE (waarvan 1 hangslot met een lange beugel van ± 9 cm *);
- badslippers;
- een reistas (geen valies / reiskoffer);
- twee keukenhanddoeken;
- linnenzak voor wasgoed;
- haarelastiekjes in donkere kleur en haarspelden (voor de vrouwelijke kandidaten);
- zwarte vuilniszak (voldoende om kledij droog te houden);
- zakgeld (zie volgende paragraaf);
- steunzolen (indien u die draagt);
- persoonlijke medicatie mag meegebracht worden;
- PC LAPTOP (niet verplicht maar wel zeer nuttig).
* in functie van de blok waarin je zal logeren zal je dit slot niet nodig hebben. Echter kunnen we dit niet voordien meedelen.
Proeven Schoolse Kennis (PSK)
Indien je kandidaat-onderofficier technicus bent, zal je buiten de testen die elke kandidaat moet afleggen ook nog bijkomende “Proeven Schoolse Kennis” dienen af te leggen.
Deze proef omvat het volgend vak:
Rekentechnieken (36 vragen)
De “Proeven Schoolse Kennis” gaan door op 25 november 2023, 25 juni 2024 en 29 juni 2024, georganiseerd op de Campus Saffraanberg te SINT-TRUIDEN. Het plan om de KSOO te bereiken vind je in deze link.
De proef moet je oplossen met een zwarte balpen in een tijdspanne van 1u15, zonder rekenmachine en uiteraard zonder nota’s.
De te kennen leerstof, alsook een hele reeks aan vragen om je kennis aan af te toetsen en bruikbare linken naar websites kan je bekijken via deze link.
Contact : KSOO-PSK-ECA@mil.be
Infocentrum
In het informatiecentrum in jouw buurt kan je terecht met al je vragen.
Andere vormingen
Defensie rekruteert onderofficieren
Of je nu technisch talent hebt, een passie voor outdoor of gewoon goed bent in het werken met mensen...
Als onderofficier bij Defensie heb je een stabiele job met uitdagingen en doorgroeimogelijkheden.
Defensie rekruteert onderofficieren
Of je nu een technisch talent hebt, een passie voor outdoor hebt of gewoon goed bent in het werken met mensen...
Als onderofficier bij Defensie heb je een stabiele job, met uitdagingen en doorgroeimogelijkheden.